Verze 1
Čaj patří k zimě, protože je to teplý nápoj, který nás zahřeje. Máme různé čaje – bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané.
Zdravý a chutný čaj je pečený čaj. Má hodně chuti a vitamínů. Je v něm jen to, co do něj dáte. A doma to bude krásně vonět jako na Vánoce.
Jak a z čeho si pečený čaj připravíme?
Pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho koupit v obchodě nebo objednat v kavárně nebo čajovně, ale nejlepší je, když si pečený čaj připravíte doma. Má to hodně výhod:
Je to velmi jednoduché:
Jaké ovoce je nejlepší pro přípravu pečeného čaje?
Do pečeného čaje musíte dát také cukr. S cukrem bude mít čaj lepší chuť a delší trvanlivost, protože cukr je také dobrý konzervant.
Kolik cukru máte dát do pečeného čaje? To záleží na tom, kolik tam dáte ovoce, a také na tom, kolik sladkého ovoce a kolik kyselého ovoce tam dáte.
Když budete dělat pečený čaj z 1 kilogramu ovoce, musíte do něj dát asi půl kila cukru. Když tam budete mít hodně kyselého ovoce, musíte dát cukru více. Když tam budete mít hodně sladkého ovoce, můžete dát cukru méně.
Můžete použít klasický bílý cukr nebo hnědý třtinový cukr. Když použijete hnědý třtinový cukr, směs trochu zhnědne.
EXTRA
trvanlivost = jak dlouho je jídlo v pořádku a může se jíst (není zkažené)
spíž = malá, chladná a většinou tmavá místnost, kde máme (skladujeme) jídlo. Když neexistovaly ledničky, používali lidi spíž.
(trvanlivost se mění jako vzor místnost, spíž se mění jako vzor garáž)
zčernat = teď není černý, ale bude černý, nebo teď je černý, ale nebyl černý
zhnědnout = teď není hnědý, ale bude hnědý, nebo teď je hnědý, ale nebyl hnědý
SLOVÍČKA
pečený,-á,-é – baked
patřit k něčemu 3D – to belong to st
zima – winter
zahřívat / :zahřát (zahřeje) někoho 4A – to warm
různý,-á,-é – different
chutný,-á,-é – tasty
chuť (místnost) – taste
vonět – to smell (nice)
připravovat / :připravit něco 4A z něčeho 2G – to prepare, to make
výhoda (žena) – advantage
pekáč (pokoj) – baking tray
(:u)péct (peče, pekl) něco 4A – to bake
šťáva (žena) – juice
dávat / :dát pozor – top pay attention / to be carefull
připalovat / :připálit něco 4A – to burn a little
kaše (růže) – mash
zavařovat / :zavařit něco 4A – to preserve (food)
kapka (žena)- a drop
hrnek (obchod) – a mug
(:na)krájet něco 4A – to cut (with a knife)
třtina – (sugar) cane
Verze 2
Čaje patří k zimnímu období, protože nás příjemně zahřejou. Vybrat si můžeme z různých druhů (chutí). Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané.
V některých čajích můžou být barviva či umělá ochucovadla. Mnohem zdravější a chutnější variantou je pečený čaj.
Má spoustu chutí a vitamínů. Obsahuje jen to, co do něj dáte, a váš domov bude vonět vánočními vůněmi.
Pojďte se s námi podívat jak a z čeho si pečený čaj připravit.
Název říká, že pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si ho objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší hodně výhod.
Určitě je levnější, můžete si ho připravit z ovoce, které máte nejraději, je to taky ideální způsob, jak použít ovoce ze zahrady a také vám bude nádherně vonět dům.
Postup je velmi jednoduchý.
A jaké ovoce se nejvíc hodí pro přípravu pečeného čaje? Jaké ovoce je vhodné?
Cukr je důležitá součást pečeného čaje nejen kvůli chuti, ale je také dobrý konzervant (trvanlivost čaje je díky cukru delší).
Kolik cukru je dobré použít? Asi polovinu hmotnosti ovoce (když použijete 1 kg ovoce, použijete 0,5 kg cukru). Záleží ale také na ovoci, které používáte.
Pokud směs děláte spíše z kyselých plodů, dejte více cukru, a naopak. Čaj si můžete vždy dosladit. Můžete použít klasický bílý cukr nebo hnědý třtinový – směs bude mít hnědší barvu.
EXTRA
či = nebo
spousta = hodně
název = jméno
hmotnost = váha, kolik něco váží (jak je něco těžké nebo lehké)
pokud = jestli
doslazovat / :dosladit něco = dát tam ještě cukr / přidat tam víc cukru
hnědší,-í,-í = víc hnědý,-á,-é
(:z)měknout = stát se víc měkký, nebyl měkký a teď je měkký, nebo není měkký, ale bude měkký
SLOVÍČKA
období – season, time
příjemný,-á,-é – pleasant
vybírat si / :vybrat (vybere) si z něčeho 2G – to choose from
druh – type
barvivo – colouring
umělý,-á,-é – artificial
varianta – option
obsahovat něco 4A – to contain
vůně – (nice) smell, aroma, scent
vonět – to smell (nice)
výhoda – advantage
způsob – way, method
postup – procedure, method
hodit se – to suit, to be suitable
vhodný,-á,-é – suitable
plod [plot]- fruit
jak… tak i... – both
(:na)krájet na kostičky – to dice / to cut into cubes
nechávat / :nechat – to leave
CO MŮŽETE UDĚLAT TEĎ?
1. Můžete si přečíst autentický článek tady na apetitonline.cz. Je tam hodně slov z tohoto článku.
2. Můžete si zapsat nová slova, která jsou pro vás relevantní a která si chcete zapamatovat.
3. Můžete si udělat tohle cvičení, jestli jste dobře rozuměli:
Je to pravda?
Pečený čaj si nemůžeme připravit doma, musíme si ho koupit v obchodě.
Na pekáč dáme ovoce, koření a cukr a budeme to péct asi půl hodiny.
Když budeme péct ovoce příliš dlouho, můžeme ovoce připálit.
Banán je ideální ovoce na přípravu pečeného čaje.
Když použijeme hodně sladkého ovoce, musíme dát víc cukru.
Odpovědi: ne, ano, ano, ne, ne
MOŽNÁ VÁS BUDOU ZAJÍMAT I TYHLE ČLÁNKY: