Pečený čaj

Verze 1

Čaj patří k zimě, protože je to teplý nápoj, který nás zahřeje. Máme různé čaje – bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané.
Zdravý a chutný čaj je pečený čaj. Má hodně chuti a vitamínů. Je v něm jen to, co do něj dáte. A doma to bude krásně vonět jako na Vánoce.
Jak a z čeho si pečený čaj připravíme?

Jak si připravit pečený čaj

Pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho koupit v obchodě nebo objednat v kavárně nebo čajovně, ale nejlepší je, když si pečený čaj připravíte doma. Má to hodně výhod:

  • je to levnější
  • můžete dát do čaje jen to ovoce, které máte nejraději
  • váš dům bude krásně vonět

Je to velmi jednoduché:

  • Na pekáč dáte ovoce a koření a na to (nahoru) cukr. Budete to péct asi 30 minut na 200 stupňů. Ovoce bude krásně měkké. Šťáva z ovoce a cukr budou výborně chutnat a krásně vonět.
    Musíte dávat pozor, jak dlouho ovoce pečete. Když budete péct příliš dlouho, můžete ovoce připálit. Nebo z něj může být kaše – to také nechcete. Potřebujete měkké kusy ovoce a šťávu z ovoce.
  • Pečené ovoce a šťávu z něj (pečený čaj) dáte do skleniček a zavaříte. Skleničky s pečeným čajem dáte na tmavé a chladné místo. Můžou tam být až do jara.
    Když dáte do skleniček kapku rumu, než je budete zavařovat, budou mít delší trvanlivost.
  • Když budete mít chuť na horký nápoj, můžete vyndat skleničku pečeného čaje ze spíže, dát dvě tři lžičky a horkou vodu do hrnku a máte pečený čaj. Když dáte do hrnku trochu alkoholu (například rumu), zahřeje vás ještě víc.

Z čeho připravit pečený čaj

Ovoce a koření

Jaké ovoce je nejlepší pro přípravu pečeného čaje?

  • kyselejší ovoce jako jsou jablka a citrusy (mandarinky a pomeranče), rybíz, angrešt nebo rakytník – to je základ (větší část). Když budete používat citrony, musíte dávat pozor. Když tam bude hodně citronů, bude čaj hořký.
  • sladší ovoce jako jsou švestky, třešně, hrušky, višně, jahody, broskve a lesní ovoce (maliny, borůvky) tvoří menší část (přidávají se)
  • banán není dobrý na přípravu pečeného čaje, protože zčerná, když se peče.
  • můžete použít čerstvé i mražené ovoce
  • větší kusy ovoce nakrájíte, malé nekrájíte, necháte je celé.
  • nejlepší koření je typicky vánoční koření – skořice, badyán a hřebíček

Cukr

Do pečeného čaje musíte dát také cukr. S cukrem bude mít čaj lepší chuť a delší trvanlivost, protože cukr je také dobrý konzervant.
Kolik cukru máte dát do pečeného čaje? To záleží na tom, kolik tam dáte ovoce, a také na tom, kolik sladkého ovoce a kolik kyselého ovoce tam dáte.
Když budete dělat pečený čaj z 1 kilogramu ovoce, musíte do něj dát asi půl kila cukru. Když tam budete mít hodně kyselého ovoce, musíte dát cukru více. Když tam budete mít hodně sladkého ovoce, můžete dát cukru méně.
Můžete použít klasický bílý cukr nebo hnědý třtinový cukr. Když použijete hnědý třtinový cukr, směs trochu zhnědne.


EXTRA
trvanlivost = jak dlouho je jídlo v pořádku a může se jíst (není zkažené)
spíž = malá, chladná a většinou tmavá místnost, kde máme (skladujeme) jídlo. Když neexistovaly ledničky, používali lidi spíž.
(trvanlivost se mění jako vzor místnost, spíž se mění jako vzor garáž)
zčernat = teď není černý, ale bude černý, nebo teď je černý, ale nebyl černý
zhnědnout = teď není hnědý, ale bude hnědý, nebo teď je hnědý, ale nebyl hnědý


Verze 2

Čaje patří k zimnímu období, protože nás příjemně zahřejou. Vybrat si můžeme z různých druhů (chutí). Bylinkové, ovocné, zelené, černé, ale i čaje sáčkové, granulované nebo sypané.
V některých čajích můžou být barviva či umělá ochucovadla. Mnohem zdravější a chutnější variantou je pečený čaj.
Má spoustu chutí a vitamínů. Obsahuje jen to, co do něj dáte, a váš domov bude vonět vánočními vůněmi.

Pojďte se s námi podívat jak a z čeho si pečený čaj připravit.

Jak si připravit pečený čaj

Název říká, že pečený čaj je čaj připravovaný z pečeného ovoce. Můžete si ho samozřejmě koupit v obchodě nebo si ho objednat v kavárně či čajovně, ale domácí příprava přináší hodně výhod.
Určitě je levnější, můžete si ho připravit z ovoce, které máte nejraději, je to taky ideální způsob, jak použít ovoce ze zahrady a také vám bude nádherně vonět dům.

Postup je velmi jednoduchý.

  • Různé druhy ovoce a koření nasypete na pekáč, na to nasypete cukr a budete péct asi 30 minut na 200 stupňů. Ovoce krásně změkne, šťáva z ovoce vytvoří s cukrem tekutou směs plnou chutí a vůní.
    Dejte pozor, abyste směs nepekli příliš dlouho. Směs by se mohla připálit nebo by mohla mít kašovitou konzistenci. To také nechcete.
  • Hotovou směs dáte do skleniček a zavaříte. Když ji budete skladovat na chladném a tmavém místě, vydrží až do jara. Když dáte do směsi několik kapek rumu, než ji budete zavařovat, vydrží ještě déle (prodloužíte její trvanlivost).
  • Když dostanete chuť na horký nápoj a příjemnou atmosféru, stačí vyndat skleničku ze spíže, dát si pár lžiček do hrnku (čím víc, tím intenzivnější chuť) a zalít horkou vodou. Do čaje můžete také přidat trochu rumu nebo griotky.

Z čeho připravit pečený čaj

Ovoce a koření

A jaké ovoce se nejvíc hodí pro přípravu pečeného čaje? Jaké ovoce je vhodné?

  • Základ by mělo tvořit kyselejší ovoce, jako jsou jablka a citrusové plody (mandarinky a pomeranče), dále například rybíz, angrešt či rakytník.
    U citronů musíte dát pozor na jejich množství (kolik jich tam dáte), aby směs nebyla hořká.
    Dále se do směsi přidávají sladší plody jako švestky, třesně, hrušky, višně, jahody, broskve a lesní ovoce.
  • Naopak nevhodným ovocem je banán, který zčerná, když se peče v troubě. Můžete použít jak čerstvé, tak i mražené ovoce.
  • Větší plody nakrájíte na kostičky a malé necháte jen tak (nebudete je krájet). Směs nejlépe dochutíte typicky vánočním kořením jako je skořice, badyán a hřebíček.

Cukr

Cukr je důležitá součást pečeného čaje nejen kvůli chuti, ale je také dobrý konzervant (trvanlivost čaje je díky cukru delší).
Kolik cukru je dobré použít? Asi polovinu hmotnosti ovoce (když použijete 1 kg ovoce, použijete 0,5 kg cukru). Záleží ale také na ovoci, které používáte.
Pokud směs děláte spíše z kyselých plodů, dejte více cukru, a naopak. Čaj si můžete vždy dosladit. Můžete použít klasický bílý cukr nebo hnědý třtinový – směs bude mít hnědší barvu.

EXTRA

či = nebo
spousta = hodně
název = jméno
hmotnost = váha, kolik něco váží (jak je něco těžké nebo lehké)
pokud = jestli
doslazovat / :dosladit něco = dát tam ještě cukr / přidat tam víc cukru
hnědší,-í,-í = víc hnědý,-á,-é
(:z)měknout = stát se víc měkký, nebyl měkký a teď je měkký, nebo není měkký, ale bude měkký



CO MŮŽETE UDĚLAT TEĎ?

1. Můžete si přečíst autentický článek tady na apetitonline.cz. Je tam hodně slov z tohoto článku.

2. Můžete si zapsat nová slova, která jsou pro vás relevantní a která si chcete zapamatovat.

3. Můžete si udělat tohle cvičení, jestli jste dobře rozuměli:
Je to pravda?
Pečený čaj si nemůžeme připravit doma, musíme si ho koupit v obchodě.
Na pekáč dáme ovoce, koření a cukr a budeme to péct asi půl hodiny.
Když budeme péct ovoce příliš dlouho, můžeme ovoce připálit.
Banán je ideální ovoce na přípravu pečeného čaje.
Když použijeme hodně sladkého ovoce, musíme dát víc cukru
.

MOŽNÁ VÁS BUDOU ZAJÍMAT I TYHLE ČLÁNKY:


Jsem autorkou publikace Čeština extra - Průvodce českou gramatikou A1, v roce 2010 jsem založila Český blog pro cizince.
Komentáře

Přidat komentář